Non-realitetsmarkører i dansk talesprog: - hvis man kunne sige det på den måde

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelfagfællebedømt

Dokumenter

Udgivelsesdato: 2006-2007

Non-realitet som kognitivt og interaktionelt domæne.
En af de egenskaber der ofte regnes for at være særligt menneskelig, er evnen til at forestille sig at ting kunne være anderledes end de rent faktisk er. Det er denne evne der gør det muligt for os at planlægge handlinger som kan medvirke til at ændre den foreliggende virkelighed til det bedre - og det er denne evne der ligger bag følelser som skuffelse, fortrydelse, lettelse, skam og skyld.
Sproget understøtter uden tvivl denne evne til at forestille sig alternative virkeligheder på afgørende vis fordi det gør os i stand til at kommunikere om fænomener der ikke er en del af den aktuelle situation. På den måde kan vi i en samtale, eller på skrift, sammen opbygge en mental verden af muligheder. Det sproglige virkemiddel der mest eksplicit illustrerer denne fundamentalt menneskelige evne til at forestille sig at ting kunne være anderledes end de rent faktisk er, er sproglig non-realitet. Hermed refererer jeg til det fænomen at en taler markerer at den situation eller begivenhed der tales om, ikke uden videre kan betragtes som virkelig – at taleren altså ikke forpligter sig på at der er en umiddelbar virkelighed der svarer til den situation eller begivenhed der tales om. Den sproglige markering sker ved hjælp af non-realitetsmarkører.

OriginalsprogDansk
TidsskriftStudier i nordisk
Sider (fra-til)75-101
Antal sider27
ISSN1601-4715
StatusUdgivet - 2009

    Forskningsområder

  • Det Humanistiske Fakultet - non-realitet, grammatik, kognitiv lingvistik, dansk, mentale rum, kraftdynamik, betingelsessætninger, modalverber, tempus

Antal downloads er baseret på statistik fra Google Scholar og www.ku.dk


Ingen data tilgængelig

ID: 4218166