”Her er pressens radioavis”: - med det minimalt acceptable sjuskedansk

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

Standard

”Her er pressens radioavis” : - med det minimalt acceptable sjuskedansk. / Heegård, Jan; Thøgersen, Jacob.

I: Danske Talesprog, Bind 12, 2012, s. 62-95.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

Harvard

Heegård, J & Thøgersen, J 2012, '”Her er pressens radioavis”: - med det minimalt acceptable sjuskedansk', Danske Talesprog, bind 12, s. 62-95.

APA

Heegård, J., & Thøgersen, J. (2012). ”Her er pressens radioavis”: - med det minimalt acceptable sjuskedansk. Danske Talesprog, 12, 62-95.

Vancouver

Heegård J, Thøgersen J. ”Her er pressens radioavis”: - med det minimalt acceptable sjuskedansk. Danske Talesprog. 2012;12:62-95.

Author

Heegård, Jan ; Thøgersen, Jacob. / ”Her er pressens radioavis” : - med det minimalt acceptable sjuskedansk. I: Danske Talesprog. 2012 ; Bind 12. s. 62-95.

Bibtex

@article{cfeed0717e064855af1e6f0d8d4d0ff2,
title = "”Her er pressens radioavis”: - med det minimalt acceptable sjuskedansk",
abstract = "N{\aa}r vi taler om SJUSK, er vi normalt interesseret i hvor der bliver sjusket i almindeligt talesprog, eller hvor meget sjusk der er acceptabelt hvis indholdet stadig skal v{\ae}re forst{\aa}eligt. I denne artikel g{\aa}r vi den modsatte vej og unders{\o}ger en genre i dansk talesprog som har et minimum af sjusk, nemlig opl{\ae}ste nyheder fra Statsradiofoniens Pressens Radioavis og DR{\textquoteright}s Radioavisen fra 1930{\textquoteright}erne til i dag. Vi unders{\o}ger radioavisopl{\ae}sningerne for 9 forskellige reduktionstr{\ae}k og sammenligner p{\aa} den ene side andelen af disse tr{\ae}k over tid; bliver Radioavisens opl{\ae}sning mere og mere sjusket? P{\aa} den anden side sammenligner vi Radioavisens talesprog med (semi)spontant talesprog som det findes i DanPASS; hvor meget adskiller Radioavisens udgave af talesprog sig fra DanPASS{\textquoteright}?Vi har et dobbelt m{\aa}l med disse sammenligninger. For det f{\o}rste vil vi unders{\o}ge om og i hvor h{\o}j grad Radioavisens talesprog som er en art idealiseret talesprog, adskiller sig fra spontant talesprog. Det viser sig at Radioavisens talesprog afviger en del, men ikke lige meget p{\aa} alle parametre. Det giver mulighed for at unders{\o}ge vores andet m{\aa}l, nemlig: er der en minimalt acceptabel grad af sjusk i dansk talesprog? Hvis der findes en s{\aa}dan minimal t{\ae}rskel for sjusk, er Radioavisens opl{\ae}sninger nok et godt sted at lede efter den. Eller omvendt defineret: De sjuskede varianter der findes i Radioavisens opl{\ae}sninger, skal m{\aa}ske ikke defineres som sjusk, men som distinkte varianter?",
author = "Jan Heeg{\aa}rd and Jacob Th{\o}gersen",
year = "2012",
language = "Dansk",
volume = "12",
pages = "62--95",
journal = "Danske Talesprog",
issn = "1600-6038",
publisher = "Museum Tusculanum Press",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - ”Her er pressens radioavis”

T2 - - med det minimalt acceptable sjuskedansk

AU - Heegård, Jan

AU - Thøgersen, Jacob

PY - 2012

Y1 - 2012

N2 - Når vi taler om SJUSK, er vi normalt interesseret i hvor der bliver sjusket i almindeligt talesprog, eller hvor meget sjusk der er acceptabelt hvis indholdet stadig skal være forståeligt. I denne artikel går vi den modsatte vej og undersøger en genre i dansk talesprog som har et minimum af sjusk, nemlig oplæste nyheder fra Statsradiofoniens Pressens Radioavis og DR’s Radioavisen fra 1930’erne til i dag. Vi undersøger radioavisoplæsningerne for 9 forskellige reduktionstræk og sammenligner på den ene side andelen af disse træk over tid; bliver Radioavisens oplæsning mere og mere sjusket? På den anden side sammenligner vi Radioavisens talesprog med (semi)spontant talesprog som det findes i DanPASS; hvor meget adskiller Radioavisens udgave af talesprog sig fra DanPASS’?Vi har et dobbelt mål med disse sammenligninger. For det første vil vi undersøge om og i hvor høj grad Radioavisens talesprog som er en art idealiseret talesprog, adskiller sig fra spontant talesprog. Det viser sig at Radioavisens talesprog afviger en del, men ikke lige meget på alle parametre. Det giver mulighed for at undersøge vores andet mål, nemlig: er der en minimalt acceptabel grad af sjusk i dansk talesprog? Hvis der findes en sådan minimal tærskel for sjusk, er Radioavisens oplæsninger nok et godt sted at lede efter den. Eller omvendt defineret: De sjuskede varianter der findes i Radioavisens oplæsninger, skal måske ikke defineres som sjusk, men som distinkte varianter?

AB - Når vi taler om SJUSK, er vi normalt interesseret i hvor der bliver sjusket i almindeligt talesprog, eller hvor meget sjusk der er acceptabelt hvis indholdet stadig skal være forståeligt. I denne artikel går vi den modsatte vej og undersøger en genre i dansk talesprog som har et minimum af sjusk, nemlig oplæste nyheder fra Statsradiofoniens Pressens Radioavis og DR’s Radioavisen fra 1930’erne til i dag. Vi undersøger radioavisoplæsningerne for 9 forskellige reduktionstræk og sammenligner på den ene side andelen af disse træk over tid; bliver Radioavisens oplæsning mere og mere sjusket? På den anden side sammenligner vi Radioavisens talesprog med (semi)spontant talesprog som det findes i DanPASS; hvor meget adskiller Radioavisens udgave af talesprog sig fra DanPASS’?Vi har et dobbelt mål med disse sammenligninger. For det første vil vi undersøge om og i hvor høj grad Radioavisens talesprog som er en art idealiseret talesprog, adskiller sig fra spontant talesprog. Det viser sig at Radioavisens talesprog afviger en del, men ikke lige meget på alle parametre. Det giver mulighed for at undersøge vores andet mål, nemlig: er der en minimalt acceptabel grad af sjusk i dansk talesprog? Hvis der findes en sådan minimal tærskel for sjusk, er Radioavisens oplæsninger nok et godt sted at lede efter den. Eller omvendt defineret: De sjuskede varianter der findes i Radioavisens oplæsninger, skal måske ikke defineres som sjusk, men som distinkte varianter?

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 12

SP - 62

EP - 95

JO - Danske Talesprog

JF - Danske Talesprog

SN - 1600-6038

ER -

ID: 37870945