Non-realitetsmarkører i dansk talesprog: - hvis man kunne sige det på den måde

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

Standard

Non-realitetsmarkører i dansk talesprog : - hvis man kunne sige det på den måde. / Jensen, Torben Juel.

I: Studier i nordisk, 2009, s. 75-101.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

Harvard

Jensen, TJ 2009, 'Non-realitetsmarkører i dansk talesprog: - hvis man kunne sige det på den måde', Studier i nordisk, s. 75-101.

APA

Jensen, T. J. (2009). Non-realitetsmarkører i dansk talesprog: - hvis man kunne sige det på den måde. Studier i nordisk, 75-101.

Vancouver

Jensen TJ. Non-realitetsmarkører i dansk talesprog: - hvis man kunne sige det på den måde. Studier i nordisk. 2009;75-101.

Author

Jensen, Torben Juel. / Non-realitetsmarkører i dansk talesprog : - hvis man kunne sige det på den måde. I: Studier i nordisk. 2009 ; s. 75-101.

Bibtex

@article{5b6b92702afa11ddb7b4000ea68e967b,
title = "Non-realitetsmark{\o}rer i dansk talesprog: - hvis man kunne sige det p{\aa} den m{\aa}de",
abstract = "Udgivelsesdato: 2006-2007 Non-realitet som kognitivt og interaktionelt dom{\ae}ne. En af de egenskaber der ofte regnes for at v{\ae}re s{\ae}rligt menneskelig, er evnen til at forestille sig at ting kunne v{\ae}re anderledes end de rent faktisk er. Det er denne evne der g{\o}r det muligt for os at planl{\ae}gge handlinger som kan medvirke til at {\ae}ndre den foreliggende virkelighed til det bedre - og det er denne evne der ligger bag f{\o}lelser som skuffelse, fortrydelse, lettelse, skam og skyld. Sproget underst{\o}tter uden tvivl denne evne til at forestille sig alternative virkeligheder p{\aa} afg{\o}rende vis fordi det g{\o}r os i stand til at kommunikere om f{\ae}nomener der ikke er en del af den aktuelle situation. P{\aa} den m{\aa}de kan vi i en samtale, eller p{\aa} skrift, sammen opbygge en mental verden af muligheder. Det sproglige virkemiddel der mest eksplicit illustrerer denne fundamentalt menneskelige evne til at forestille sig at ting kunne v{\ae}re anderledes end de rent faktisk er, er sproglig non-realitet. Hermed refererer jeg til det f{\ae}nomen at en taler markerer at den situation eller begivenhed der tales om, ikke uden videre kan betragtes som virkelig – at taleren alts{\aa} ikke forpligter sig p{\aa} at der er en umiddelbar virkelighed der svarer til den situation eller begivenhed der tales om. Den sproglige markering sker ved hj{\ae}lp af non-realitetsmark{\o}rer.",
keywords = "Det Humanistiske Fakultet, non-realitet, grammatik, kognitiv lingvistik, dansk, mentale rum, kraftdynamik, betingelsess{\ae}tninger, modalverber, tempus, non-reality, grammar, cognitive linguistics, Danish, mental spaces, force dynamics, conditionals, modal verbs, tense",
author = "Jensen, {Torben Juel}",
year = "2009",
language = "Dansk",
pages = "75--101",
journal = "Studier i Nordisk",
issn = "1601-4715",
publisher = "Selskab for Nordisk Filologi",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - Non-realitetsmarkører i dansk talesprog

T2 - - hvis man kunne sige det på den måde

AU - Jensen, Torben Juel

PY - 2009

Y1 - 2009

N2 - Udgivelsesdato: 2006-2007 Non-realitet som kognitivt og interaktionelt domæne. En af de egenskaber der ofte regnes for at være særligt menneskelig, er evnen til at forestille sig at ting kunne være anderledes end de rent faktisk er. Det er denne evne der gør det muligt for os at planlægge handlinger som kan medvirke til at ændre den foreliggende virkelighed til det bedre - og det er denne evne der ligger bag følelser som skuffelse, fortrydelse, lettelse, skam og skyld. Sproget understøtter uden tvivl denne evne til at forestille sig alternative virkeligheder på afgørende vis fordi det gør os i stand til at kommunikere om fænomener der ikke er en del af den aktuelle situation. På den måde kan vi i en samtale, eller på skrift, sammen opbygge en mental verden af muligheder. Det sproglige virkemiddel der mest eksplicit illustrerer denne fundamentalt menneskelige evne til at forestille sig at ting kunne være anderledes end de rent faktisk er, er sproglig non-realitet. Hermed refererer jeg til det fænomen at en taler markerer at den situation eller begivenhed der tales om, ikke uden videre kan betragtes som virkelig – at taleren altså ikke forpligter sig på at der er en umiddelbar virkelighed der svarer til den situation eller begivenhed der tales om. Den sproglige markering sker ved hjælp af non-realitetsmarkører.

AB - Udgivelsesdato: 2006-2007 Non-realitet som kognitivt og interaktionelt domæne. En af de egenskaber der ofte regnes for at være særligt menneskelig, er evnen til at forestille sig at ting kunne være anderledes end de rent faktisk er. Det er denne evne der gør det muligt for os at planlægge handlinger som kan medvirke til at ændre den foreliggende virkelighed til det bedre - og det er denne evne der ligger bag følelser som skuffelse, fortrydelse, lettelse, skam og skyld. Sproget understøtter uden tvivl denne evne til at forestille sig alternative virkeligheder på afgørende vis fordi det gør os i stand til at kommunikere om fænomener der ikke er en del af den aktuelle situation. På den måde kan vi i en samtale, eller på skrift, sammen opbygge en mental verden af muligheder. Det sproglige virkemiddel der mest eksplicit illustrerer denne fundamentalt menneskelige evne til at forestille sig at ting kunne være anderledes end de rent faktisk er, er sproglig non-realitet. Hermed refererer jeg til det fænomen at en taler markerer at den situation eller begivenhed der tales om, ikke uden videre kan betragtes som virkelig – at taleren altså ikke forpligter sig på at der er en umiddelbar virkelighed der svarer til den situation eller begivenhed der tales om. Den sproglige markering sker ved hjælp af non-realitetsmarkører.

KW - Det Humanistiske Fakultet

KW - non-realitet

KW - grammatik

KW - kognitiv lingvistik

KW - dansk

KW - mentale rum

KW - kraftdynamik

KW - betingelsessætninger

KW - modalverber

KW - tempus

KW - non-reality

KW - grammar

KW - cognitive linguistics

KW - Danish

KW - mental spaces

KW - force dynamics

KW - conditionals

KW - modal verbs

KW - tense

M3 - Tidsskriftartikel

SP - 75

EP - 101

JO - Studier i Nordisk

JF - Studier i Nordisk

SN - 1601-4715

ER -

ID: 4218166